Titre

Calmeyer, dader of mensenredder? Visies op Calmeyers rol in de jodenvervolging

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9789059118850

Éditeur

Aspekt, 2009

Prix

6,50(Excl. toute livraison)

Détails

paperback, zgan

Plus d'informations
Na zestig jaar laaide de discussie rond Hans Georg Calmeyer weer op. Deze Duitse ambtenaar in het bestuur van de bezetter moest in twijfelgevallen beslissen over Joodse afstamming. Was hij dader of mensenredder?

Ongeveer 5700 gevallen werden hem voorgelegd. In de meeste gevallen werden de verzoeken ingediend door personen die zeiden dat ze zich ten onrechte als Jood hadden aangemeld of dat ze minder Joodse grootouders hadden dan ze bij hun aanmelding dachten. Calmeyers beslissing kon hen voor deportatie behoeden.

Lou de Jong beschouwt Calmeyer in zijn standaardwerk als een goede Duitser die 3000 Joden heeft gered. Maar in de recente Nederlandse geschiedschrijving wordt hij afgeschilderd als een onverschillige, wispelturige ambtenaar die meewerkte aan de Jodenvervolging. Voor zover hij Joden heeft gered, zou hij dit niet hebben gedaan uit menslievendheid, maar uit geldingsdrang. Deze opvatting is neergelegd in het boek van dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel, 'Het geval Calmeyer', verschenen onder auspiciën van het NIOD in 2008.

Ruth van Galen, die zelf door een beslissing van Calmeyer voor vervolging werd behoed, bestrijdt die opvatting. Ze analyseert Von Frijtags interpretaties van Calmeyers optreden en adviezen en concludeert dat het negatieve oordeel het gevolg is van een tunnelvisie.

Behalve de meesterstitel behaalde Ruth van Galen (geb. 1926) het kandidaatsexamen aan de toenmalige Faculteit der Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte ruim twintig jaar bij de vroegere stafafdeling wetgeving publiekrecht van het ministerie van Justitie, de laatste jaren als raadadviseur. Gedurende enige jaren was ze raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof te Den Haag. Over de controverse rond Hans Calmeyer publiceerde ze eerder in het Nederlands Juristenblad (2006).
Images
Galen-Herrmann, Ruth van - Calmeyer, dader of mensenredder? Visies op Calmeyers rol in de jodenvervolging
Galen-Herrmann, Ruth van - Calmeyer, dader of mensenredder? Visies op Calmeyers rol in de jodenvervolging
Hartogboeken Rotterdam

VERZENDKOSTEN NEDERLAND:

PostNL
Briefpakje: E 3,85 (tot 2 kg)
Pakketpost: E 6,95 naar een huisadres of E 6,45 naar een PostNL afhaalpunt

DHL
Pakketpost: E 6,25 naar een huisadres of E 4,75 naar een DHL afhaalpunt

DPD
Pakketpost: E 6,95 naar een huisadres

VERZENDKOSTEN BELGIË:

DPD
Pakketpost (KLEIN PAKKET): E 6,95 naar een huisadres
Pakketpost (GROOT PAKKET): E 8,00 naar een huisadres

__________________________________________________________________________________

Of afhalen in het magazijn (Maria Danneelserf 1, Capelle a/d IJssel) op ma. t/m zat. tussen 15.00 en 16.00 u. Alleen op afspraak!

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Hartogboeken.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Hartogboeken
  • Après votre commande vous et Hartogboeken recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Hartogboeken
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Hartogboeken peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers