Titre

Sociale Paedagogie / Grondslagen, vormen en middelen der gemeenschapsopvoeding

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Erven J. Bijleveld, Utrecht, 1937

Prix

5,00(Excl. toute livraison)

Détails

Gebonden, 219 bladzijden. Diverse onderstrepingen en aantekeningen met blauw potlood, enkele ouderdomsvlekjes op de snede.

Plus d'informations
Prof. dr. C.A. Mennicke, oud-hoogleeraar te Frankfort, sinds de komst van het nationaal socialisme in ons land verblijvend en zijn boeken met een merkwaardige beheersching in onze taal schrijvend, heeft onlangs een „Sociale psychologie" het licht doen zien, waarvan wij met lof gewag hebben kunnen maken. Hij is behalve een levendig ook een geleerd auteur en daarbij een realist, wat vooral bij maatschappijbeschouwingen ten zeerste gewenscht moet heeten, omdat men licht gevaar loopt zich op dit gebied aan abstracties over te geven. Dat doet Mennicke niet. Wat er in de dictatuurstaten gebeurt kan hij niet goedkeuren, maar hij vindt het onzinnig om te praten over den „ondergang der cultuur" en zoekt de oorzaken van het hedendaagsch gebeuren ook in de fouten en tekortkomingen van het verleden, van het rationalisme met zijn onderschatting van de diepere gevoelskrachten vooral. Zijn „Sociale psychologie" vroeg om een aanvulling in „practische" richting; nadat eerst duidelijk was gemaakt welke mogelijkheden van algemeene beïnvloeding en dus maatschappelijke vorming het massapsychologisch realisme inhoudt, moest een alomvattend programma der gemeenschapsopvoeding worden ontwikkeld, waarbij de schrijver zich in zijn synthetische beschouwingen door een verdiept vrijheidsbegrip laat leiden. Terecht stelt hij voorop, dat in onzen chaotischen tijd het probleem van de gemeenschapsvorming dringender is dan ooit. Een historische uitwijding leert, dat de verschillende vormen van het Christendom en de wereldbeschouwingen die in den nieuweren tijd de overhand genomen hebben uiteenloopende stelsels van sociale paedagogie voortbrachten en dat het probleem van de maatschappelijke vorming in de door de traditie gebonden standenmaatschappij geheel andere opgaven stelt en van geheel andere idealen uitgaat dan in de gesaeculariseerde samenleving. De uitweg ziet prof. M. in een synthese en hij stelt vast „dat de mensch, indien hij zich op zijn kosmische positie bezint, zich gesteld vindt in de relatie tot het eindige.... De zinsinhoud van dit oneindig geheel is een geestelijke macht, die het rijk der vrijheid wil verwezenlijken, d.w.z. die de in de werkelijkheid gegeven tegenstellingen en afhankelijkheden wil opvoeren tot een veeleenheid van vrije .wezens, die op grond van hun ontwikkelde wezenskrachten de eenheid niet alleen willen maar ook kunnen volhouden". In een slotbeschouwing wijst de schr. op twee belangrijke voorwaarden, zonder welke de vervulling van de taak der gemeenschapsopvoeding, die aan de moderne maatschappij gesteld is, niet gedacht kan worden. De eene voorwaarde is "een steeds beter georganiseerde bestrijding van de economische bestaansonzekerheid in alle lagen van de bevolking, de tweede een steeds verder gaande samenwerking der verschillende groepen, die dragers en bemiddelaars van de cutureelé en geestelijke waarden zijn. (Delftsche Courant, 1937)
Images
Mennicke, Prof. Dr. C.A. - Sociale Paedagogie / Grondslagen,  vormen en middelen der gemeenschapsopvoeding
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Leesluis.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Leesluis
  • Après votre commande vous et Leesluis recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Leesluis
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Leesluis peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11000 librairies

Antiquaires et particuliers