Titre

Ik wil leven / De onmenselijke strijd in Korea

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Uitgeverij Walter Soethoudt, 1952

Prix

5,00(Excl. toute livraison)

Détails

Gebonden, 311 bladzijden. Rug verkleurd.

Plus d'informations
Talrijke schrijvers hebben, sinds de vorige wereldoorlog vooral de noodzakelijkheid begrepen aan de mensen thuis, die niet de gevechten meegemaakt hebben, het leven te schilderen van de soldaten aan het front. En deze schildering heeft dan tot doel weer te geven hoe ontzettend en gruwelijk de oorlog is. Geschetst wordt dan het leven van de gewone soldaat in de vuurlinie, gewezen wordt steeds op de ontberingen, kou, honger, vervuiling, op de voortdurend dreigende verminkingen, op de afschuwwekkende taferelen die de aanblik van in stukken geschoten mensen bieden. Dat daaruit een geestesverruwing moet ontstaan is duidelijk. En dat de gewone frontsoldaat vooral door de specialisaties in de moderne oorlogstechniek geen overzicht kan hebben van de situatie is eveneens vanzelfsprekend. En zo komt dan de schrijver van zulk een oorlogsboek tot zijn stelling, dat voor de gewone jongen uit het volk, die uit idealisme misschien, of eerder nog uit zucht naar avontuur, in Korea heeft dienst genomen, het leven in de gevechtszone als het ware een strijd wordt in den blinde tegen alles in. Tenslotte houdt hij alleen nog over de naakte levensdrift als enige drijfveer tot voortbestaan. Maar evengoed als de oorlog een afschuwelijkheid is, waarvan, ieder mens bevrijd zou willen zijn, is hij een realiteit. Een werkelijkheid die leeft op de tafels van de generale staven, in de departementen van Oorlog, in de conferentiekamers der militaire attaché’s.
Het is de vreemde paradox, dat de ontzaglijke bewapeningskosten, waarvan de bevolkingen geduldig de zware lasten dragen, resulteren in de afgrijselijkheid van het frontleven. Om hier een allesomvattende samenhang te beschrijven is ondoenlijk. En daarom moet de schrijver van de oorlogsroman zich wel bepalen tot enkele aspecten van het geheel. Wim Hornman heeft in zijn boek „Ik wil leven” een zeer goede keus gemaakt door de belevenissen van enkele Nederlandse soldaten, strijdend in de gelederen van het Nederlandse Detachement Ver. Naties, op de voet te volgen. Van een tamelijk onverschillig, zelfs wat humoristisch begin raakt Martin, de hoofdfiguur, steeds dieper onder de beklemming van de vreselijke gebeurtenissen die zich voor zijn ogen afspelen. Met een benijdenswaardige vlotheid en met een sterke zin voor de dynamiek van de realiteit, weet Hornman weer te geven het panische tumult van de oorlogsmachine, de doodsangst van hen die tussen de raderen daarvan vermalen worden en de droevige ravage, die achterblijft als de moloch voorbij getrokken is. Medelijden enerzijds en vooral respect aan de andere kant voor de Nederlandse jongens, die dit geweld ondanks alles trotseren kunnen, en in hun goede ogenblikken ook willen, boezemt het boek „Ik wil leven” in. En wanneer men zich na het lezen van dit werk voor de geest brengt dat dit alles op dit ogenblik werkelijk gebeurt, dan kan men de suggestie van de schrijver spontaan volgen en verlangen, dat er een einde komt aan deze waanzin. Dat vooral in het waardevolle van Hornman’s werk, dat tof uitdrukking wordt gebracht, hoezeer het nodig is een klaar en duidelijk begrip te krijgen van wat het betekent „strijden voor de vrijheid”. (Nieuwe Tilburgsche Courant)
Images
Hornman, Wim - Ik wil leven / De onmenselijke strijd in Korea
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Leesluis.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Leesluis
  • Après votre commande vous et Leesluis recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Leesluis
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Leesluis peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers