Titre

Storm over Nederland

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

G.F. Callenbach N.V., Nijkerk, 3e druk, 1953

Prix

2,00(Excl. toute livraison)

Détails

Gebonden (zonder stofomslag), 223 bladzijden. Naam voorin geschreven.

Plus d'informations
Eerlijk gezegd hadden wij niet veel zin om Go Verburgs boek „Storm over Nederland" te lezen. Er is zóveel over de ramp geschreven, dat de lezer vermoeid is geraakt van al die beelden, al die overwegingen, al die jammer. Daarenboven hadden wij wat wij van Go Verburg gelezen hadden, nu juist niet bewonderd. Het is daarom met temeer vreugde, dat wij dit boek van de jonge Haagse auteur Verburg bespreken, want het boek is het lezen alleszins waard. Het is een uitgave van G. F. Callenbach N.V. te Nijkerk; het is met zestien pagina's foto's op kunstdruk verlucht, mooie foto's, waarvan er verscheidene origineel van visie zijn.
Het boek vangt aan met te vertellen van een aantal mensen in alle delen van het land, die op de vooravond van de ramp de storm ondergaan zoals Nederlanders stormen nu eenmaal ondergaan: bezorgd, maar ook diep in hun hart verheugd. Dat tekent dit boek. De auteur ziet de storm niet als een schendend verschijnsel. Neen, het mensenwerk bleek helaas ontoereikend om de storm zonder verlies te doorstaan. Op de laatste pagina's van het boek wordt er door eenvoudige mensen in een gesprek geworsteld met de vraag of die storm nu een straf is op de zonde en de auteur heeft in die paar pagina's misschien de slechtste van zijn boek gegeven, want er is o.i. te veel theorie in. En toch proeft men er duidelijk uit, dat Verburg God achter en in alles ziet en daarnaast het aandurft, tóch niet een aanwijsbaar verband te zien tussen de ramp en de zonden van de slachtoffers. De ramp: een gevolg van zondig menselijke onvolkomenheid. „Hoe je 't ook bekijkt, je komt er nooit op uitgedacht", zegt een van de figuren. Wij laten dit punt hier verder rusten en volstaan met te zeggen, dat het boek een gezond inzicht ademt. De boer, die zijn drie kinderen verloor bij de ramp en dit eerst als straf ziet op persoonlijk kwaad, komt zo rustig weer terug van zijn besluit om te emigreren: hij weet zich geborgen in Gods Vaderhand en gaat wéér boeren op zijn oude boerderij. En door dit gezonde inzicht komt het, dat er in dit boek ook vreugde is om dat machtige: de storm.
Doch denk niet, dat dit boek nu eens een gezellig verhaal behelst, een aangenaam romantisch relaas over een aantal mensen, die dit grote, dat de ramp was, zonder kleerscheuren hebben beleefd. Neen, het hart van het boek vormt de tragische ondergang van het gezin van een boer, die uitgaat om een ander te redden en bij zijn terugkeer zijn eigen boerderij ingestort vindt en zijn kinderen verdronken. Dit gedeelte vooral heeft ons overtuigd van het auteurschap van Verburg. Wij hebben wel zeker bezwaren tegen dit boek. De auteur schrijft al te gemakkelijk, hij rent als het ware door de stof van het boek heen en mist daardoor bij herhaling kansen om tot een dramatisch hoogtepunt te geraken. Daarenboven schrijft hij levendige dialogen, maar laat zich in die dialogen al te veel gaan. Hij beschrijft, dachten wij, te weinig, wij zien en horen te weinig van de wereld, terwijl wij tevéél horen van de mensen (de gesprekken). Ook een gevolg van die niet verbeeldende haast is, dat wij de figuren moeilijk uit elkaar konden houden, in het begin althans; het tableau de la troupe gaat vooraf. Een compositorische eis, omdat de auteur wilde laten zien, dat uit alle delen van Nederland de gewone mensen optrokken, toen ze begrepen, dat een deel van Nederland in nood was. Maar soberheid zou èn de compositie èn de vorm ten goede zijn gekomen. Wellicht zou een iets rustiger stijl het overzicht vergemakkelijkt hebben.
Nu staan de beste stuurlui aan wal en wij willen dan ook volstrekt niet zeggen, dat Verburg's boek opvalt door zijn feilen. De auteur loopt echter de kans, dat zijn vlotheid hem de literaire das zal aandoen, vandaar onze opmerkingen.
Wij hebben in „Storm over Nederland" een goed verhaal over de ramp, dat uitstekend geschikt is om in ons de herinnering aan die ramp levendig te houden. (Trouw - 1953)
Images
Verburg, Co - Storm over Nederland
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Leesluis.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Leesluis
  • Après votre commande vous et Leesluis recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Leesluis
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Leesluis peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers