Titre

KMA-officier aan het Oostfront

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Prix

19,50(Excl. toute livraison)

Détails

als nwe softcover, 110 pgs, zw.w. fotos, vzkn. 3,95 /NL

Plus d'informations
- Gerhard Stroink, die op zijn 16e al lid was van de NSB, verliet in 1938 de KMA als best geslaagde tweede luitenant bij het Wapen der Infanterie. Omdat hij de mentaliteit en de discipline in de Nederlandse Landmacht maar niks vond, meldde hij zich in 1942 voor de tweede maal als vrijwilliger aan bij de Waffen-SS.
- Hij volgde nogmaals een officiersopleiding, deze keer aan de Junkerschule in Tölz. In de zomer van 1943 vocht hij zes weken onafgebroken tegen de Russen in de omgeving van Charkov, als ordonnansofficier in het regiment Germania van de beruchte 5e Duitse SS-Pantserdivisie Wiking.
- Hij raakte daarbij zwaargewond en was militair niet meer inzetbaar. Zijn ervaringen legde hij vast in ‘Uit het dagboek van een ordonnansofficier’. Stroink gaf Henk Eefting toestemming om dat te publiceren. In zijn dagboek kijken we als het ware over de schouders van de jonge Stroink mee naar de meedogenloze gevechten tussen de Duitse infanteristen en de communisten.

Na de bevrijding kreeg Stroink de doodstraf, maar in hoger beroep en door gratie kwam hij in 1953 weer op vrije voeten. Zijn gezin heeft daar zwaar onder geleden. Hij werd een succesvol zakenman. Intussen werd hij door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) benaderd om de gangen van de oud-nazi’s in de DDR, het voormalige Oost-Duitsland, na te gaan. Hij sprak immers vloeiend Duits en kende de weg.
- Henk Eefting, de auteur, was in zijn werkzame leven commando-officier, luitenant-kolonel der infanterie en directeur van de militaire strafgevangenis Nieuwersluis. Hij schreef eerder ‘De achterkant van de bevrijding; De Bijzondere Rechtspleging 1944-1952 (2e druk)’ en ‘Collaboratie, landverraad en heldendaden’.
Images
Eeftink, H - KMA-officier aan het Oostfront
DRG Velp

Airwar & Market Garden Battlefieldtours, boeken & DVD, publicaties, onderzoek, lezingen op gebied van Krijgsgeschiedenis mn. WO2, Luchtoorlog '40-'45, Market Garden '44,

NU 10-20% KORTING OP ALLE OSPREY SOFTCOVER BOEKJES!!!!

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie DRG.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec DRG
  • Après votre commande vous et DRG recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de DRG
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • DRG peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,6 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers