Titre

Kosovo De uitgestelde oorlog

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9789052404950

Éditeur

Houtekiet

Prix

10,00

Détails

1999 2e druk / paperback / 207 pag. / 281 gram / gelezen en in goede staat

Plus d'informations
In 1992 noteerde Raymond Detrez in zijn standaardwerk "De Balkan. Van burenruzie tot burgeroorlog" volgende voorspelling: 'Kosovo is één van de rokende vulkanen op de Balkan, die elk moment tot uitbarsting kunnen komen.' Inmiddels is het zover. de Balkan maakt zijn zoveelste bloedige oorlog mee.
In Kosovo zijn de Albanezen in de meerderheid, maar ze voelen zich in ex-Joegoslavië onderdrukt door de Serviërs. Daarom willen ze zich afscheuren en de onafhankelijkheid uitroepen. Ze worden in hun verzuchtingen gesteund door Albanië en vanuit dat land van wapens voorzien. Vooral 's nachts is het Kosovaarse Bevrijdingsleger actief. Het Servische leger probeert de grens met Albanië af te grendelen en doet dat door Kosovaarse dorpen etnisch van Albanezen te zuiveren en door mijnenvelden te leggen. Duizenden Kosovaren zijn intussen al naar Albanië of het buitenland gevlucht.
Was het vroeger in Kosovo dan beter? In zekere zin wel. Het oude Joegoslavië was een staat die veel ruimte bood voor mensen van vershillede etnische oorsprong. In zijn boek "De sloop van Joegoslavië" legde Raymond Detrez uit hoe samen met zijn corrupte socialistische systeem ook de federale structuur van het multinationale Joegoslavië werd neergehaald. Er ontstonden etnisch-nationale staten waarin de leden van etnische minderheden als tweederangsburgers worden behandeld. Hij zag toen al gegronde redenen om kritisch te zijn tegenover zowel het Kosovaars, Sloveens, Kroatisch en ander separatisme als tegenover de Servische pogingen tot centralisering.
In "Kosovo, de Uitgestelde Oorlog" betoogt Raymond Detrez dat ook de nieuwe Unierepubliek Joegoslavië een staat is die zich exclusief en uitdrukkelijk als Servisch wil manifesteren. Daarom worden de Albanese Kosovaren niet als gelijkwaardige burgers behandeld. In zekere zin krijgt het nieuwe 'Servische' Joegoslavië met het separatisme van de miskende Kosovaarse minderheid gewoon een koekje van het eigen nationalistishe deeg. Maar ook de opstandige Kosovaarse minderheid was voor een deel mee verantwoordelijk voor de desintegratie van het federale, multiculturele Joegoslavië. Sterker, de huidige Kosovaarse opstandelingen leiders worden, net als zovele ander 'ex-Joegoslavische' voormannen, gedreven door een bloed-en-bodem nationalisme.
Images
Detrez, Raymond - Kosovo   De uitgestelde oorlog
Detrez, Raymond - Kosovo   De uitgestelde oorlog
Detrez, Raymond - Kosovo   De uitgestelde oorlog
Koos Tak Zevenaar

Veel literatuur, filosofie, kunst en wetenschap voor den mensch.

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT (woorden vervliegen, het geschreven woord blijft)



Posttarieven 2024:

NEDERLAND:

Brievenbuspost (38x26,5x3,2 cm) afhankelijk van gewicht:

- 100 gram tot 2 kilo € 3,85

Pakketpost via postnl: € 7,70 (tot 10 kilo)

Verzending via DHL ook mogelijk.



Buitenland:

BELGIË: € 8,15 via DPD

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Koos Tak.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Koos Tak
  • Après votre commande vous et Koos Tak recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Koos Tak
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Koos Tak peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11000 librairies

Antiquaires et particuliers