Titre

Ik verlang geen dank / Lodewijk Pincoffs (1827-1911)

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9789072247483

Éditeur

Douane

Prix

12,50(Excl. toute livraison)

Détails

2011, 1e druk, 312pp, paperback met flappen, gesigneerd, IN PERFECTE STAAT

Plus d'informations
Uitverkoopprijs
'Ik verlang geen dank – Lodewijk Pincoffs (1827-1911)' is de titel van de biografie van een Rotterdammer die in het derde kwart van de 19e eeuw een enorme invloed heeft gehad op de havenontwikkeling van zijn geboortestad. Lodewijk Pincoffs – hij was van joodse afkomst – was zakenman, reder en politicus. Ook was hij actief op het gebied van onderwijs en liefdadigheid. Samen met zijn zwager en compagnon Henry Kerdijk begon hij in 1849 een handelsfirma in verfstoffen voor de textielindustrie. Later werd deze firma omgezet in de naamloze vennootschap Afrikaansche Handelsvereeniging, die zich bezighield met ruilhandel op de zuidwestkust van Afrika. In 1872 richtte Pincoffs de Rotterdamsche Handelsvereeniging op, die een groot gedeelte van het ten zuiden van de stad liggende groene eiland Feijenoord tot haven- en handelsgebied ontwikkelde. Toen zijn Afrikaanse zaken vanaf de beginjaren 70 van de 19e eeuw almaar slechter gingen, begon hij te frauderen met valse boekhoudingscijfers en dito balansen. Pincoffs kon het namelijk niet verkroppen dat hij met een door hem in gang gezette zaak, géén succes had. Zijn ijdelheid was groot. Hij knoeide op allerlei manieren met geld, om zijn aandeelhouders mooie dividenden te kunnen blijven uitkeren. Pincoffs liep uiteindelijk tegen de lamp en vluchtte op 14 mei 1879 met zijn gezin onverwacht naar New York. In deze stad moest hij aan de kost zien te komen als sigarenwinkelier; later had hij een sigarenfabriek in Chicago. Rotterdam was na zijn vertrek lange tijd in rep en roer. Tal van particulieren en bedrijven in Rotterdam waren als gevolg van Pincoffs' fraude hun geld kwijt. Er was spot en hoon. Pincoffs, die niet kon worden uitgeleverd, werd bij verstek tot acht jaar cel veroordeeld. Kerdijk kreeg twee jaar. Lodewijk Pincoffs, die in 1888 tot Amerikaan was genaturaliseerd, stierf op 84-jarige leeftijd.
Auteur Bram Oosterwijk publiceerde in 1979 reeds een boek over Lodewijk Pincoffs: 'Vlucht na victorie'. Honderd jaar na het overlijden van Pincoffs schreef hij een herziene en (vooral) aangevulde biografie over de man die destijds wel de "Voorzienigheid van Rotterdam' werd genoemd. Oosterwijk publiceerde eerder onder meer biografieën over de Rotterdamse kooplieden/reders Anthony van Hoboken (1756-1850) en Willem Ruys (1809-1889).
Images
Oosterwijk, Bram - Ik verlang geen dank / Lodewijk Pincoffs (1827-1911)
Oosterwijk, Bram - Ik verlang geen dank / Lodewijk Pincoffs (1827-1911)
Huis van de Letteren Rotterdam

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Huis van de Letteren.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Huis van de Letteren
  • Après votre commande vous et Huis van de Letteren recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Huis van de Letteren
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Huis van de Letteren peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers