Titre

Het eeuwige licht (derde deel van Het leven van Francesco Campana)

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Wereldbibliotheek, Amsterdam, 19e druk, 1936

Prix

5,00(Excl. toute livraison)

Détails

Gebonden, 377 bladzijden

Plus d'informations
In meer dan één opzicht is dit slot van „Francesco Campana's Leven" een tragies boek geworden. Tragies om het verloop van Francesco's leven; tragies om zijn koortsachtig zoeken naar een bevredigend-menselike oplossing voor de onontwarbare raadselen van dit wreed-en-schone leven; tragies om het vergeefse, van al dat krampachtige zoeken; tragies om het bittere gevoel dat het zoeken leidde tot konklusies, die geen slotsom konden vormen; tragies eindelik om de angstige pogingen de ondempbare afgrond van leegte achter al dit denken, vermoeden en geloven met een mooie frase af te dekken.
Een loman naar het gewone begrip van dit woord is „Het eeuwige Licht" nauwelijks, geworden. De geschiedenis van Franeesco's mensenleven, de figuren rond hem heen, alles is te duidelijk bijzaak gebleven. Te sterk treedt op de voorgrond de gedachtelike, de geestesgeschiedenis van Francesco en het is maar al te gemakkelik aan te voelen, hoe in deze geestes-geschiedenis zich afspiegelt de filosofiese gesteldheid van de auteurs. Dit houdt geen blaam in. Eer een lof. Want nóg altijd is er moed toe nodig om in een roman, in een kunstwerk zijn filosofiese levensbegrip, zijn eigen gedachtenwereld te beelden. Dat is niet meer "I'art pour I'art", de kunst om zichzelfs wille. Dat is het brengen van tendenz in zijn werk en tendenz is taboe voor de kunstenaar, hoe die tendenz ook zijn moge, burgerlik of socialisties. De tendenz van „Het eeuwige Licht" is positief burgerlik al zal de bedoeling wel zijn, dat dit alles boven de onderscheiding tussen burgerlik en socialisties moet uitgaan. En daardoor werd het boek zo diep tragies, zo beklemmend voor wie nog verder Franeesco's in hoogste vertwijfeling gevonden verzoenende frase, die niet meer dan eén frase is, een mooi leeg woord. „Het eeuwige Licht" is een boek, overvuld van liefde. Liefde in alle vormen en naar alle zijden. Francesco hervindt de weg naar Agatha, het meisje van zijn kinderliefde en in een rustig geluk met haar stijgt hij naar de hoogste zuiverheid des levens, in vreugde en smart. In de blinde musicus ontdekt hij de geweldige macht der onbaatzuchtige liefde voor de verdwaalde evenmens en die ontdekking is een der eerste en machtigste stoten, die hem stuwen naar de aanschouwing van „het eeuwige licht", dat de liefde Gods is, welke betekenis men ook toekent aan dit zwaar geladen en nooit te begrijpen woord. Moeizaam worstelt hij zich los uit „de duistere waarheid", waaronder hij leed in het tweede deel en die hem de wereld en het leven deden zien als een demoniese wreedheid: een helse foltering, door een duivel uitgedacht om redelike wezens krankzinnig te maken van afschuw. (Dagblad Het volk, 1925)
Images
Scharten-Antink, C. en M. - Het eeuwige licht (derde deel van Het leven van Francesco Campana)
Leesluis Nuis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.

Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.

We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.

De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Leesluis.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Leesluis
  • Après votre commande vous et Leesluis recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Leesluis
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Leesluis peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers