Titre

De vergeten bankencrisis

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9789045027685

Éditeur

Atlas Contact

Prix

10,00

Détails

2016 / paperback / 352 pag. / 454 gram / gelezen en in goede staat

Plus d'informations
'Vasthouden!' Het is 30 juni 1924 en minister van Financiën Hendrik Colijn aarzelt geen moment wanneer de grootste bank van het land op omvallen staat. De Rotterdamsche Bankvereeniging, een van de banken die later in ABN Amro zijn opgegaan, moet overeind gehouden worden. Pers, politiek en publiek reageren hevig verontwaardigd: jarenlang zijn er miljoenenwinsten verdeeld onder directie en aandeelhouders en nu is er plotseling gemeenschapsgeld nodig. Hoe is het zover gekomen?
Lodewijk Petram neemt de lezer mee naar de oververhitte jaren na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij geeft een scherp beeld van de verstikkende wedloop waarin de banken verwikkeld raken en portretteert op prachtige wijze de excentrieke hoofdfiguren van de crisis: de overambitieuze en naïeve bankier Westerman, de sluwe zakenman Kröller en de kordate minister Colijn.
De gelijkenis met het recente verleden is verbluffend en daarmee ook verontrustend, temeer omdat er in de jaren twintig geen maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen doordat de herinnering aan de crisis razendsnel vervaagt. Lodewijk Petram haalt deze vergeten bankencrisis met ongekende verve naar boven.

Recensie(s)
Dit boek neemt de lezer mee op reis naar de bankencrisis van vlak na de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van minutieuze en gedetailleerde beschrijvingen van gebeurtenissen rondom de steun van de 'Rotterdamse Bank Vereniging' Robaver, laat de auteur zien welke rol onder meer de toenmalige minister-president Colijn, bankdirecteur Westerman, aandeelhouders en overige dubieuze figuren speelden in de perikelen rondom het staande houden van Robaver. Verder wordt er op een indringende manier geanalyseerd wat voor schimmige situaties jarenlang onopgelost bleven en welke redenen hieraan ten grondslag lagen. De toenmalige gebeurtenissen zouden uniek zijn, maar niets was minder waar, gezien de recente bankencrisis waar we nog steeds de naweeën van voelen. Dit boek is een tijdloze afspiegeling van de structurele incorrecte grondhouding van de banken en hun graaicultuur en toont eens te meer aan dat er niet veel veranderd is in tachtig jaar tijd. Met afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten, literatuurlijst en register.
Images
Petram, Lodewijk - De vergeten bankencrisis
Petram, Lodewijk - De vergeten bankencrisis
Petram, Lodewijk - De vergeten bankencrisis
Koos Tak Zevenaar

Veel literatuur, filosofie, kunst en wetenschap voor den mensch.

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT (woorden vervliegen, het geschreven woord blijft)



Posttarieven 2024:

NEDERLAND:

Brievenbuspost (38x26,5x3,2 cm) afhankelijk van gewicht:

- 100 gram tot 2 kilo € 3,85

Pakketpost via postnl: € 7,70 (tot 10 kilo)

Verzending via DHL ook mogelijk.



Buitenland:

BELGIË: € 8,15 via DPD

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Koos Tak.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Koos Tak
  • Après votre commande vous et Koos Tak recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Koos Tak
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Koos Tak peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers