Titre

Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9789082648331

Éditeur

Stichting Onderzoek Drentse Families en Huizen

Prix

35,00

Disponible

8 copies

Détails

2020, formaat A4, 528 pp., gebonden

Plus d'informations
Schoonebeek werd kort na twaalf uur 's middags op 29 juli 1943 opgeschrikt door schoten in en bij het gemeentehuis. Een overval op het distributiekantoor en het bevolkingsregister die was gepland door het verzet, de Knokploeg De Krim, liep op een fiasco uit. In plaats van een grote hoeveelheid distributiebonnen te hebben meegenomen en het bevolkingsregister in brand te hebben gestoken, schoot het verzet drie ambtenaren dood. De slachtoffers waren NSB-burgemeester Geert Bisschop, NSB-ambtenaar sociale zaken Roelof Jan Oostindiën en distributieleider Pieter de Boer.

Er is in diverse publicaties over deze overval geschreven, maar uit een onderzoek - waarmee de auteur bijna twee jaar bezig is geweest - is naar voren gekomen dat er veel meer te vertellen valt over deze verzetsactie. In dit boek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

- Schoonebeek in de Tweede Wereldoorlog, met onderwerpen als: begin, verzet, onderduiken, sympathieën voor de Duitse bezetter, distributiekantoor, drie burgemeesters, evacués, oorlogsslachtoffers, oorlogsvliegers, brandstichting oliereservoir, bevrijding en oorlogsschade;
- Wat gebeurde er 's morgensvroeg op 29 juli 1943: een inval in het Westersebos door de Sicherheitsdienst uit Groningen
- Reconstructie van de mislukte verzetsactie rond de middag op 29 juli 1943;
- Wie waren de drie slachtoffers;
- Welke represaillemaatregelen namen de Duitsers;
- Wie waren de zes betrokken verzetsstrijders;
- Wat was het verband met het Groningse verzet en wat gebeurde er op 11 februari 1944 in Middelstum.

Bert J. Finke (1965) heeft een reconstructie gemaakt van wat er 's morgens vroeg in het Westersebos gebeurde en rond de middag in en bij het gemeentehuis. Hij beschrijft uitgebreid de levens van de betrokken verzetsstrijders. Hoe waren zij vanuit het Groningse platteland in De Krim terechtgekomen? Zij behoorden tot de zogenaamde 'zware jongens' uit het Groningse verzet. Waarom gingen zij kort na het fiasco terug naar het Groningse? Daar werd de Knokploeg Baflo gevormd. Waarom was Elze Horlings uit Klazienaveen lid van deze knokploeg? En hoe waren de verzetsjongens uit Schoonebeek betrokken bij een vuurgevecht met de Sicherheitsdienst uit Groningen op 11 februari 1944 in het Groningse Middelstum?

De mislukte overval in Schoonebeek werd uitgevoerd door de harde lijn van het verzet, die vele acties op hun naam hadden staan in Groningen, Friesland en Drenthe. Zij deden de eerste overval op een distributiekantoor in Nederland, in het Friese Langweer op 4 juni 1943. Geert Bisschop was de tweede NSB-burgemeester die in Nederland gedood werd door het verzet. De schutter van Schoonebeek ontkwam zelf ternauwernood aan de Duitsers tijdens het vuurgevecht in Middelstum. Zijn verzetsverhaal is nooit eerder op papier gezet. Evenmin als het verhaal van zijn verzetskameraad Elze Horlings uit Klazienaveen.

In dit boek leest u de samenhang tussen Schoonebeek, De Krim, Klazienaveen, Baflo en Middelstum. Het is een verhaal over het leven van twintig mensen.
Images
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen
B.J. Finke - Schoonebeek 29 juli 1943. Een oorlogsdag met grote gevolgen

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Historie Drenthe.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Historie Drenthe
  • Après votre commande vous et Historie Drenthe recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Historie Drenthe
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Historie Drenthe peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers