Titre

Bleekneusjes Vakantiekolonies n Nederland 1883 - 1970

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

THOTH Bussum

Prix

42,50(Excl. toute livraison)

Détails

Paperback in goede staat 23 x 24

Plus d'informations
Honderdduizenden kinderen in de leeftijd van vier tot veertien jaar hebben tussen 1883 en 1970 enige tijd in een vakantiekolonie doorgebracht. Vakantie- of gezondheidskolonies waren tehuizen aan zee of in de bossen, waar zwakke kinderen, de zogenaamde bleekneusjes, gedurende zes weken heen gingen om aan te sterken. Lange rijen zingende kinderen marcheerden dagelijks door bos en duin. Het doel van de kolonies was in de eerste plaats om de ziekte tuberculose te voorkomen en de volksgezondheid te verbeteren. Daarnaast wilde men kinderen een 'beschaafde' leefwijze leren. De naam 'vakantiekolonie' heeft overigens veel kinderen misleid: de kolonie was niet bedoeld voor vakantie.
De opmerkelijke geschiedenis van deze kinderuitzending komt in dit rijk geïllustreerde boek uitgebreid aan bod. Een liberaal beschavingsideaal ging gelijk op met het 'sociale' streven van de hygiënisten naar een betere gezondheidszorg voor de arbeidersklasse. De wil om goed te doen deed de rest. De kolonies zijn uit particulier initiatief ontstaan en werden grotendeels gefinancierd met bazaars, breiwerken en liefdadigheidsacties. Geheel volgens de tijdgeest was de kinderuitzending sterk verzuild. Verspreid over het land stonden zo'n vijftig koloniehuizen, waar de verzorging van de kinderen decennialang vrijwel onveranderd bleef. Stipt op de klok wisselden slapen, wandelen, melk drinken en (pap) eten elkaar af.
Het korte verblijf in een vakantiekolonie heeft een diepe indruk gemaakt op veel bleekneusjes. Een apart gedeelte van dit boek is gewijd aan hun herinneringen - vrolijke en treurige. In samenhang met informatie van leidsters, directrices, schoolartsen en andere betrokkenen geven deze ervaringen een realistisch beeld van het leven in het koloniehuis. Een gevarieerd boek over een bijzonder tijdsverschijnsel.
Ab antiquarimaat Amersfoort

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie Ab antiquarimaat.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec Ab antiquarimaat
  • Après votre commande vous et Ab antiquarimaat recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de Ab antiquarimaat
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • Ab antiquarimaat peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers