Titre

De vuurvogel

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

eigen beheer?

Prix

15,00

Détails

Gesigneerd met opdracht in september 2011

Plus d'informations
harcover
102 blz
fraai geillustreerd


Haar gedetailleerde, zorgvuldig gecomponeerde werk vereist een aandachtig oog. Haar kleur- en materiaalgebruik is opvallend en contrastrijk.

Het thema van de vogel Phoenix, de vogel die zichzelf verbrandt in het vuur om uit zijn eigen as te herrijzen, heeft haar geïnspireerd tot het vertellen van een verhaal in beelden. De vogel is tegelijkertijd een metafoor voor de onverwoestbaarheid van het leven als voor de sterfelijkheid en het ongrijpbare van de dood. In veel verhalen is de held uitverkoren om de Vuurvogel te mogen zien en betekent het verschijnen van de vogel het begin van een nieuw tijdperk. Net als de held in de mythe, maakt de toeschouwer een reis. Voor een transparante wand begint zijn tocht. Beelden van een wonderlijk landschap doen zich aan hem voor, geprojecteerd als vleugels aan de zijden van een organisch vormgegeven poort. Een onbekend landschap, met grillige kleuren en vormen. Door de poort betreedt hij een donkere ruimte.

De dode Vuurvogel ligt op zijn rug, met wijd geopende snavel en een pulserend hart. Het licht binnen in hem symboliseert het leven dat nog in hem is. Het ruikt naar citroen en mirre, de kruiden waaruit zijn nest bestaat. Geluiden en flarden muziek van zijn tocht over de aarde zijn te horen. In zijn dood blijft de Vuurvogel voortbestaan. De toeschouwer ziet zijn karkas, het staal, de roest. Veranderend licht nodigt uit om de gestalte van de vogel te verkennen. De vogel heeft een ijskoude kant, alsof alle herinneringen zijn bevroren, met fossiele vormen, ijsbeestjes, kristallen waterdruppels en waaiervormige anemonen. Er is ook een gloeiend hete kant met vurige kleuren, krioelend van levensvormen en bloeiende vegetatie. Achter de vogel is een poort van vuur, geen verzengend vuur, maar het vuur van geestkracht en inspiratie: explosief, schitterend, de vonk van enthousiasme. Hier ontstaat de nieuwe Vuurvogel.

Voor het Groninger Museum is Othilia Verdurmen een kunstenaar naar ons hart. Het museum presenteert kunst die verrassend en vernieuwend is en op het snijvlak ligt van beeldende kunst en andere disciplines, zoals theater en muziek. In dit opzicht is de mythe van de Vuurvogel ook geen onbekende voor ons. Reeds met de tentoonstelling van choreograaf en organisator Serge Diaghilev in 2004-2005 kon ons publiek kennismaken met het Russische sprookje van de Vuurvogel in de vorm van theater en beeldende kunst. De foto's in dit fotoboek zijn gemaakt door Erik en Petra Hesmerg en Othilia Verdurmen zelf. Zij geven een indringend beeld van deze multimediale installatie. Het boek begint met beelden van de oude Vuurvogel gefotografeerd in een donkere, tijdloze ruimte en eindigt met de herboren Phoenix en de poort, het begin en einde van de installatie.

Steven Kolsteren, hoofd educatie en publieksinformatie van het Groninger Museum, sprak met Othilia Verdurmen over de ontstaansgeschiedenis van het project en dit interview is in het boek opgenomen.

Rudo Menge tekent voor de fraaie vormgeving. De Amerikaanse kunsthistoricus Joseph Campbell zei over de betekenis van mythen: 'Dat wat mensen gemeen hebben wordt geopenbaard in mythen. Mythen zijn verhalen over onze zoektocht door de eeuwen heen naar waarheid, zin en betekenis. We hebben allemaal behoefte ons verhaal te vertellen en ons verhaal te begrijpen.'

Othilia Verdurmen creëerde met haar installatie een intrigerend beeld van de mythe van de vogel Phoenix. Dit boek getuigt ervan. Kees van Twist Directeur Groninger Museum
Images
Othilia & Ilonka Verdurmen - De vuurvogel
Othilia & Ilonka Verdurmen - De vuurvogel
TTMboeken Reutum

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie TTMboeken.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec TTMboeken
  • Après votre commande vous et TTMboeken recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de TTMboeken
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • TTMboeken peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers