Titre

Archeologie in de Betuweroute. Evalueren, beschermen en begeleiden. Archeologische tracébegeleiding en fysieke bescherming in de Betuweroute.

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Amersfoort, ROB

Prix

5,00(Excl. toute livraison)

Frais de livraison

Disponible

4 copies

Détails

2007. With 34 text-figures & 11 folded plans loosely inserted in rear pocket. Hardbound. 184 pp. (Rapport Archeologische Monumentenzorg, 103).

Plus d'informations
Tussen 1989 en 2007 is in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de Betuweroute aangelegd. Deze goederenspoorlijn is 160 kilometer lang en loopt van de Rotterdamse haven naar de Duitse grens bij Zevenaar. De aanleg van deze 'ritssluiting' dwars door Nederland vormde een bedreiging voor de archeologische waarden in de bodem. Om ervoor te zorgen dat deze waarden zoveel mogelijk behouden zouden blijven, in en ex sim, nam de Betuwerouteorganisatie haar verantwoordelijkheid en liet zij vóór de aanleg archeologisch onderzoek doen. Dit onderzoek was om verscheidene redenen innovatief van aard. Een van de redenen was de enorme omvang van het project: het was het grootste archeologisch onderzoek in Nederland tot dan toe. Maar ook de nieuwe verhouding tussen overheid, opdrachtgever en archeologie dwong archeologen tot een andere vorm van management en een meer expliciete en systematische verantwoording van keuzes. Zo zagen zij zich genoopt het stappenplan van de archeologische monumentenzorg aan te passen en te verfijnen. De middelen om behoudenswaardige vindplaatsen te selecteren (bureauonderzoek' en verkennend veldonderzoek") waren natuurlijk al langer in gebruik, maar de selectie vond systematischer en gecontroleerder plaats dan voorheen. Langs deze weg werd ook vastgesteld op welke wijze deze vindplaatsen zouden worden behouden: door ze ter plaatse fysiek te beschermen of - indien dat technisch niet mogelijk was - door ze op te graven. De cyclus werd afgesloten met de fase van de 'tracébegeleiding' - de archeologische begeleiding van de niet-beschermde en niet-opgegraven delen van het tracé tijdens de bouwfase. Ondanks de intensiteit van het vooronderzoek was immers niet uit te sluiten dat tijdens de aanleg van de spoorbaan alsnog vindplaatsen van belang aan het licht zouden komen. De archeologisch-inhoudelijke resultaten van het vooronderzoek en de opgravingen zijn vastgelegd in wetenschappelijke rapporten." Ook over de gevolgde managementmethodiek is inmiddels een publicatie verschenen.'' In deze laatste uitgave in het kader van het archeologisch onderzoek in de Betuweroute staan de twee resterende aspecten centraal: de fysieke bescherming en de tracébegeleiding.
Images
BEEK, HERMAN VAN DER (met medewerking van Diederik Bente, Eli Gehasse, Boudewijn Goudswaard, Richard Kroes, Kirsten Leijnse, Sigrid van Roode, Esther Wieringa en Margreet Steiner). - Archeologie in de Betuweroute. Evalueren, beschermen en begeleiden. Archeologische tracébegeleiding en fysieke bescherming in de Betuweroute.
boekenkeldertje Mechelen

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie boekenkeldertje.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec boekenkeldertje
  • Après votre commande vous et boekenkeldertje recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de boekenkeldertje
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • boekenkeldertje peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11000 librairies

Antiquaires et particuliers