Titre

Afblijven ! G.R.V. Kroniek van een domineesgezin.

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Bergboek.nl

Prix

8,00(Excl. toute livraison)

Détails

Paperback, 2005, 176 blz. Met foto's.

Plus d'informations
Mijn vader was meer een drijver dan een zwemmer. Als hij met zijn blanke gestalte in een ruimvallende zwarte zwembroek te water ging, baande hij zich als een soort Friese Mozes een weg door de golven tot hij buitengaats was. Aldaar aangekomen zeeg hij als een vallende boom langzaam achterover tot alleen zijn witte buik en tenen nog boven het water uitstaken. Het was een wonder boven wonder. Jezus mocht dan over het water hebben gelopen, maar mijn vader dreef erop. Soms met een sigaar in de mond als een schoorsteen op een stoomboot. Het deed denken aan de magische woorden uit Genesis: En de Geest Gods zweefde op de wateren.

Dagenlang probeerde ik hem dat na te doen. Maar telkens zonk ik en kwam proestend weer boven. Pas jaren later, toen ik ook een vader was, lukte het opeens. Mijn dochters probeerden het ook. Maar ook zij zonken telkens en kwamen proestend boven, net als ik vroeger. 'Hoe doe je dat, pap,' vroegen ze. 'Er is niets aan,' riep ik, al drijvend, 'je moet niets doen, alleen maar rustig ademhalen.' Niets doen? En dan toch drijven ? Ze geloofden me niet. Ach, de dingen waren nog niet gereed. Ze konden het koninkrijk der zeedrijvers nog niet binnengaan.

Beschreven wordt de geschiedenis van een gereformeerd domineesgezin, dat zijn wortels had in het milieu van de 'kleine luyden'. Deze gereformeerden hadden een geheel eigen cultuur, die tot ver na de tweede wereldoorlog stand hield, maar plotseling, vanaf het begin van de jaren zestig, als sneeuw voor de zon verdween. De succesvolle opgang en plotselinge ondergang van die ?gereformeerde zede? tekent zich haarscherp af in dit kinderrijke domineesgezin. De opgang van de beide oudvaders - die rond 1900 de sprong maakten van de kansarmen naar de kansrijken - en van het domineesgezin dat uitmondde in de naoorlogse glorietijd met uitpuilende kerken. De ondergang toen begin jaren zestig de ontkerkelijking en de seksuele revolutie het gezin binnendrongen en er tien jaar later in de pastorie nog slechts een afgekeurde dominee met zijn vrouw en hun jongste dochter met haar 'vaderloze' ongedoopte baby overbleven.
BoekenWO2 Raalte

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie BoekenWO2.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec BoekenWO2
  • Après votre commande vous et BoekenWO2 recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de BoekenWO2
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • BoekenWO2 peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers