Titre

Hoog aan de wind. Sleutelroman over Enschede

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Uitg de Haan (3edruk)

Prix

22,50

Détails

met sleutel

Plus d'informations
Hoog aan de wind

Ru Basse

Roman van een doktersleven.
Uitg de Haan, hardcover, met sleutel (wie = wie)



EEN WOORD VOORAF.

Friedrich von Schlegel heeft eens gezegd: "Sollte es nicht überflüssig sein mehr als einen Roman zu schreiben, wenn der Künstler nicht etwa ein neuer Mensch geworden ist?" - en minstens mag men dus eischen, dat niemand zich tot het schrijven van een roman zal zetten, wanneer hij niet eerst volledig mensch is. Welnu, van het hier aangeboden debuut "Hoog aan den Wind" kan men stellig zeggen, dat het geschreven werd door een man, die een rijke levenservaring achter zich heeft, een' man, die de wereld en de menschen uit eigen ondervinding, die het geluk èn het leed beide kent. Dit boek van Ru Basse werd daardoor allereerst een ernstig werk; en als bij alle waarachtige ernst zijn ook hier eerlijkheid en moed tevens aanwezig. Deze eigenschappen allereerst maken "Hoog aan den Wind" tot een aantrekkelijke roman.

Wat heeft de schrijver in zijn verhaal willen geven? Hoofdmotief vormt de strijd tusschen het particuliere leven van den arts en zijn liefde voor het vak; groot is de innige liefde van den hoofdfiguur voor zijn vrouw en kinderen, maar sterk is ook zijn belangstelling voor zijn patiënten. Echtgenoot en vader is hij; maar tevens een chirurg, die zijn verantwoordelijkheid en plichten als zoo danig diep beseft. In beide levenssferen wil hij de volle maat van zijn persoon geven; op beide gebieden spaart hem het leven niet en het is alleen door zijn niet aflatende energieke ernst en waarheidszin, dat hij zijn "levensboot" "hoog aan den wind" weet te houden en, zij het na bijna doodelijk verdriet, toch "de klip te boven komt". Het leven vàn een dokter door een dokter, het leven van een man door een man, dàt is het wat deze roman biedt.

Een ernstig boek - ook een eenvoudig - boek, natuurlijk: eenvoud en ernst gaan steeds samen. Eenvoudig, open, helder. Men zal er vergeefs in zoeken naar allerlei ongezonde onnatuurlijkheden, waarvan zoo vele moderne romans (hoe meesterlijk van schrif-tuur vaak) vol zijn. En evenmin zal men er zonderlinge stijlexperimenten in aantreffen. Dè auteur schrijft rustig en bezon-nen voort; hij heeft genoeg van het leven gezien en meegemaakt, om een boeiend relaas te kunnen geven zonder gezochte buitenissigheden te moeten fantaseeren.Hij is realist; zijn figuren zijn levensecht, zij mogen dan een schepping van zijn verbeelding zijn………….

347 blz
binding is kwetsbaar
1947
TTMboeken Reutum

 

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie TTMboeken.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec TTMboeken
  • Après votre commande vous et TTMboeken recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de TTMboeken
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • TTMboeken peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers