Titre

de rijksvoorlichtingsdienst

Auteur
Langue

néerlandais

ISBN

9012084563

Éditeur

sdu

Prix

20,00(Excl. toute livraison)

Détails

paperback, 531 pagina's

Plus d'informations
In dit boek schetst Marja Wagenaar de rol die de verschillende premiers daarbij hebben gespeeld. Zoals Drees, die geheimhouding als credo hanteerde en eigen initiatief van de pers niet op prijs stelde. Premiers als Den Uyl, Van Agt en Lubbers daarentegen wisten de openbaarheid handig in te zetten voor het eigen politiek gewin. Het Koninklijk Huis komt uitgebreid aan bod. Er wordt een ander licht geworpen op de rol van de RVD in de Irene-affaire uit 1964. Ook de Hofmans-zaak, het huwelijk van Beatrix en Claus, de Lockheed-affaire en het koningschap van Beatrix worden vanuit een nieuwe invalshoek benaderd. Kabinetsformaties en de positie van de pers blijven niet onbesproken. Dit alles tegen de achtergrond van maatschappelijke ontwikkelingen als verzuiling en ontzuiling, politieke polarisatie en de terugkeer naar een consensusdemocratie.
Recensie(s)

De RVD is de voorlichtingsdienst van kabinet en koningshuis. De organisatie bestaat sinds 1945 en is onderwerp van deze dissertatie van politicologe Wagenaar. Zij onderscheidt drie periodes (1945-1948, 1948-1970, 1970-1994), waarin zij premiersgewijs de ontwikkelingen beschrijft die de RVD doormaakt op het gebied van 'geheimhouden, toedekken en openbaren'. De toenemende professionalisering, de toenemende openbaarheid (Wet Openbaar Bestuur) en wekelijkse persconferenties premier) en de moeilijke relatie met het koningshuis worden helder en boeiend beschreven. Het is meer dan een geschiedenis van een voorlichtingsdienst, het is de geschiedenis van het al dan niet publieke optreden van de Nederlandse politiek en monarchie sinds 1945, met alle daarbij behorende ontwikkelingen en incidenten (Hofmans, Faas, Irene, Korsten enz.). Ondanks het feit dat Juliana en Beatrix hun verhaal niet mochten/wilden vertellen, is het een standaardwerk dat alleen door enkele zet- en naamfouten een beetje wordt ontsierd.
(Biblion recensie, J. van Bree.)
Images
marja wagenaar - de rijksvoorlichtingsdienst
cartouche Capelle aan den IJssel

ALLEEN VERKOOP EN VERZENDING BINNEN NEDERLAND

De boeken en comics zijn exclusief de verzendkosten.

Alle bestellingen worden verstuurd met track en tracé code.

Na verzending wordt deze code per email naar u toegestuurd.

U kunt met deze code op www.tracktrace.nl zien wanneer uw bestelling wordt afgeleverd.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie cartouche.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec cartouche
  • Après votre commande vous et cartouche recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de cartouche
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • cartouche peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,5 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers