Titre

Huizen van Heren. Archeologisch onderzoek naar het proces van verstedelijking en de vorming van een stedelijke elite in het Polstraatkwartier van Deventer, ca. 800-1250.

Auteur
Langue

néerlandais

Éditeur

Gemeente Deventer, Deventer - Reeks : Rapportages Archeologie Deventer. Nr. 20.

Prix

13,50(Excl. toute livraison)

Disponible

2 copies

Détails

Paperback, ingenaaid, 2007, 304 blz. Met foto's, plattegronden, kaarten en als bijlage de CD-rom.

Plus d'informations
Deventer was in de vroege Middeleeuwen een van de belangrijkste handelsplaatsen van ons land. In de 9de tot en met 13de eeuw lag aan de IJssel een bloeiende nederzetting. Kooplieden brachten handelswaar, sloegen het op en verkochten het door. De handel bracht hen welstand. Vooral in het huidige Polstraatkwartier bouwden zij prestigieuze huizen. Varend op de IJssel werd de blik direct gevangen door de voorname huizen van deze heren In het Polstraatkwartier is vanaf 1948 met tussenpozen archeologisch onderzoek uitgevoerd. In dit rapport zijn al deze onderzoeken voor de vroege Middeleeuwen uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een synthetiserende archeologische studie, waarbij de nadruk lag op verstedelijking, huisbouw, handel en de rol van de stedelijke elite in dit proces. Uit het onderzoek is gebleken dat de nederzetting al in het midden van de 9de eeuw systematisch was verkaveld en handel en ambacht belangrijker waren dan het boerenbedrijf. In de 10de en 11de eeuw waren de percelen dicht bebouwd met grote handelshuizen, waarvan sommige waren voorzien van een moderne heteluchtverwarming. Handelsvoorraden, ambachtelijke resten en veel dagelijks gebruiksgoed als importkeramiek werden opgegraven. De aanvankelijk geheel in hout gebouwde wijk veranderde langzaam. De Deventer handelselite profileerde zich vanaf de 11de eeuw door -naar de standaard van destijds- imposante tufsteen woonhuizen, haast stadskastelen te bouwen. Met dit onderzoek zijn veel open vragen over de verstedelijking van Deventer beantwoord. Het vormt echter ook een vertrekpunt voor toekomstig onderzoek, niet alleen in vroegmiddeleeuws Deventer maar ook in vele andere vroegmiddeleeuwse handelsplaatsen.
Images
Mittendorff, Emile - Huizen van Heren. Archeologisch onderzoek naar het proces van verstedelijking en de vorming van een stedelijke elite in het Polstraatkwartier van Deventer, ca. 800-1250.
BoekenWO2 Raalte

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

Entrez vos données ci-dessous pour commander ce titre à la librairie BoekenWO2.

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

En visitant notre site Web, et en passant une commande, nos termes et conditions s'appliquent.

Inscrivez-vous comme acheteur gratuitement

Modifier les paramètres
Le captcha est en cours de chargement. Veuillez patienter...

Cliquez sur le carré blanc ci-dessus

  • Tous les livres sont en état complet et normal, sauf indication contraire. De petites imperfections comme une page collée ou un nom sur la feuille ne sont pas toujours mentionnés
  • Vous gérez directement cette commande avec BoekenWO2
  • Après votre commande vous et BoekenWO2 recevrez une confirmation par e-mail. Dans l'e-mail que vous pouvez trouver, vous pouvez trouver le nom et l'adresse de BoekenWO2
  • L'acheteur paie les frais de livraison, sauf accord contraire
  • BoekenWO2 peut demander un prépaiement
  • Boekwinkeltjes.nl essaie de rapprocher les acheteurs et les vendeurs. Boekwinkeltjes.nl n'est jamais impliqué dans un accord entre l'acheteur et le vendeur. Si vous avez un différend avec un ou plusieurs utilisateurs, vous devez le réparer vous-même. Vous indemnisez Boekwinkeltjes.nl de toute réclamation.

7,6 millions de livres

Neuf et d'occasion

11100 librairies

Antiquaires et particuliers